onsdag 17. juni 2009

Steintrapp på 1-2-3...

Jeg kommer over denne videoen på http://www.klikk.no/ som viser hvordan du kan legge en steintrapp på 1-2-3. Jeg lurer på om ikke vi må finne en eller annen plass til en slik trapp på tomta vår etterhvert.

http://www.klikk.no/howtv/bolig/hage/article269218.ece

Her er vist fremgangsmåten:
 1. Grav ut
  Grav ut under det området du skal sette steinen. Du må grave deg ned til fast grunn, eller ca 20 cm.


 2. Fyll på med sand, grus eller fin singel
  Fyll på med sand der det nederste trinnet skal være. Strø litt betong over sanden og bland lett. Ikke bruk vann. Betongen skal kun stabilisere sanden, ikke bli hard. Komprimer med stamperen.


 3. Start med det nederste trinnet
  Hopp / tråkk steinen godt ned i sanden. Er du nøye her blir det enklere å legge resten av trappen. Nå må du også planlegge slik at siste trinn ender i riktig høyde. En god trappeformel er at 2 x opptrinn + 1 inntrinn = ca 62 cm. Høyden på trinnene bør ikke være over 15 cm. Trinnene skal være i vater sideveis og ha et fall på ca 1 cm.


 4. Legg resten av trinnene
  Fyll opp med sand og strø sement for hvert trinn. Må du bruke flere stein på hvert trinn må du passe på at skjøtene ikke blir liggende etter hverandre nedover trappen, men bytt på med korte og lange steiner. Da unngår du at massene blir vasket ut. Bruk rettholt og kontroller at trappenesene er på linje.